Cafea

Cafea

Sunt 14 produse.

Se afișează 1-12 din 14 produs(e)

Filtre active

Doncafe Selected 600 g

Doncafe Selected 600 g

Preț 16,62 lei
Jacobs Intense Cafea Măcinată 250 g

Jacobs Intense Cafea...

Preț 9,49 lei
Jacobs Kronung 250 g

Jacobs Kronung 250 g

Preț 8,81 lei
Jacobs Kronung Cafea Solubilă 100 g

Jacobs Kronung Cafea...

Preț 16,71 lei
Chibo Cafea Măcinată Exclusive 500 g

Chibo Cafea Măcinată...

Preț 16,46 lei
Jacobs Kronung 500 g

Jacobs Kronung 500 g

Preț 17,16 lei

Cafea

Scurt istoric - despre arborele de cafea și principalele țări producătoare

Boabele din care se face apreciata băutură se extrag din arborele de cafea. Acesta cuprinde peste 60 de specii diferite de plante, dar cele mai populare sunt arabica și robusta (denumită și canephora). Din volumul total de plante cultivate la nivel mondial, aproximativ trei sferturi sunt cei din specia arabica, aceasta fiind mai apreciată. 

Arborii pot atinge o înălțime de 5 metri, în cazul primei specii precizate, sau în jur de 10 - 15 metri, dacă vorbim de cei din specia robusta. Fructele arborelui de cafea sunt ovale, și au culoarea verde când sunt necoapte. Pe măsură ce se coc, ele devin de culoare roșie, apoi roșu închis. Atunci când au atins stadiul de maturitate, fructele sunt culese pentru procesare. Timpul

de coacere diferă în funcție de specie, astfel, arborele de cafea robusta necesită 9 - 11 luni pentru ca fructele să poată fi culese, în timp ce fructele din specia arabica ating maturitatea în doar 6 până la 8 luni. 

 

Înăuntrul acestor fructe găsim două boabe, care au culoarea verde, în momentul recoltării lor, urmând ca prin procesare să capete culoarea specifică. În medie, un arbore de cafea poate furniza în jur de 500 de grame de boabe. 

 

Planta ce produce boabele de cafea este originară din estul Africii, mai exact din Etiopia și Sudan. Cu toate acestea, primele dovezi ale consumului unei băuturi similare cu ceea ce cunoaștem azi ca și cafea provin din Yemen, din Asia de vest. În prezent, planta este cultivată în peste 70 de țări din zona ecuatorială, însă Brazilia este principalul producător, punând pe piață aproximativ o treime din volumul total la nivel mondial. 

 

Modul de procesare al boabelor de cafea

 

Așa cum menționam anterior, boabele de cafea sunt extrase din fructele plantei specifice atunci când ating maturitatea, care poate varia de la 6 la 12 luni, în funcție de fiecare specie în parte. Mai departe, boabele trec printr-un proces de uscare și sunt prăjite, moment în care boabele de cafea crapă, se închid la culoare, devenind maro închis și încep să își dezvolte aroma. 

 

Procesarea termică a boabelor se face în aparate speciale, care acționează prin metode diferite. Astfel, există mașinării care funcționează pe bază de flacără directă sau indirectă, care încălzesc boabele de cafea ce se învârt într-un tambur. Această metodă este mai ‘’riscantă’’, deoarece este mai ușor ca boabele de cafea să se ardă în timpul procesului. Alt tip de aparate acționează cu aer cald, iar în cazul acesta, prăjirea se poate face și mai rapid, cu un risc foarte mic de ardere a boabelor. 

 

Există diferite grade de prăjire, care se măsoară prin culoare și gust diferite. În general, boabele de cafea cu un grad scăzut de prăjire au o aciditate mai mare, dar și o aromă  mai bogată, predominant fructată, fiind mai aproape de starea lor naturală. Ele pot avea însă și note condimentate, de ciocolată, de nuci sau care aduc aminte de fructele de pădure. În schimb, boabele prăjite mai profund au un gust cu note mai afumate și cu o aciditate mai scăzută. Aceste grade de diferite de prăjire vor fi alese în funcție de scopul pentru care este destinată cafeaua respectivă (pentru espresso, pentru filtru ș.a.). Diferențele de gust vin însă și de la țara de proveniență, în funcție de sol, climă și alți factori de mediu. 

 

Cei care doresc să-și prepare cafeaua acasă, pot opta pentru cea direct măcinată, pentru comoditate. Însă, boabele întregi își păstrează mult mai mult prospețimea. Cafeaua este foarte sensibilă la factori de mediu cum ar fi raze directe ale soarelui, căldură, umiditate ridicată, precum și expunerea la aer și se poate altera rapid. Cel mai indicat este să țineți cafeaua într-un recipient închis etanș, într-un loc răcoros și întunecat, însă nu în frigider, deoarece se poate produce condens și implicit, umiditate mare. Puteți așadar să vă măcinați boabele acasă, sau să o cumpărați proaspăt măcinată de la magazine speciale; cafeaua proaspăt măcinată are o aromă mult mai intensă și vă garantează prospețimea. Despre cafea - metode de preparare a băuturii 

Cafeaua este o băutura preferată de foarte mulți oameni dimineața, întrucât conținutul de cofeină oferă energia necesară începerii unei noi zile. Pentru a obține băutura propriu-zisă, există numeroase metode diverse de preparare. Pentru fiecare dintre acestea, se utilizează cafea măcinată la diverse dimensiuni - fină, mediu sau mare. 

 

Una dintre acestea este cafeaua turcească, care se fierbe cu apa și zahăr într-un ibric, apoi lăsată să se ‘’odihnească’’, înainte de a fi turnată în cești (zațul trebuie să se depună pe fundul vasului, pentru a nu ajunge în ceașcă). Cafeaua la filtru se prepară punând cafeaua într-un filtru de hârtie, prin care trece apoi apă fierbinte, pentru a scoate la iveală băutura delicioasă. O altă metodă de obținere a acestei băuturi este prin folosirea unei prese franceze, care constă într-un vas de sticlă și o sită de metal, ce separă zațul de lichid. 

 

Pentru a putea prepara un espresso, puteți utiliza un vas italienesc de Moka, care este alcătuit din 3 componente de metal - la bază, un vas de metal în care se pune apa, urmat de o sită care se umple cu cafea presată bine. Atunci când apa începe să fiarbă, presiunea aburului împinge cafeaua printr-o pâlnie și aceasta ajunge în partea superioară a vasului, gata de a fi savurată. Există și două sortimente de cafea rece, cu metode diferite de preparate. Prima este cafeaua cu gheață, în care se face întâi cafeaua normală, caldă, prin una din metodele prezentate mai sus, iar apoi aceasta se răcește și se adaugă cuburi de gheață, uneori și frișcă, lapte, arome. În schimb, o cafea rece nu se prepară termic, ci prin amestecarea cafelei măcinate cu apă rece. Această metodă are dezavantajul că durează 12 - 24 de ore, însă rezultatul este o băutură cu o aciditate scăzută și mai puțin amară. 

 

Cafea artizanală - despre trenduri actuale 

Cafeaua artizanală este momentan un concept de nișă, însă iubitorii de cafea știu să îl prețuiască cu adevărat. În localurile ce funcționează pe această bază, veți găsi băuturi de înaltă calitate și vă puteți cumpăra pentru acasă cafea. 

 

Aceste localuri au o grijă deosebită pentru tot ce înseamnă materia primă, dar și întregul proces de preparare. Pasiunea celor ce pun bazele acestor localuri și atenția pentru fiecare etapă, de la alegerea furnizorului și a sortimentelor ce urmează a fi vândute, până la prăjirea și macinarea boabelor - totul este ridicat la rang de artă. 

 

Boabele sunt prăjite la fața locului, în grade diferite, pentru a obține o profunzime a aromei foarte variată. Acest lucru se face în tranșe mici, astfel încât boabele să nu își piardă din prospețime, până când ajung la client. Acesta din urmă își alege sortimentul și gradul de prăjire preferat, iar cafeaua dorită este măcinată pe loc. Aroma cafelei este astfel exploatată la maximum, însă și prețurile sunt pe măsură. Urmând sfaturile noastre din acest articol, puteți obține și acasă o băutură de calitate, pentru a o savura în liniște.